Principala caracteristică a raselor din această categorie este greutatea corporală, cuprinsă în medie la femele între 2,4-3,5 kg, iar la masculi între 3-4,5 kg.
Rasa Rhode-Island
Păsările din rasa Rhode-Island au fost formate în statele Rhode-Island şi Massachussetts din SUA, în perioada 1850-1899. Se cunosc două varietăţi de culoare: roşie şi albă, dar datorită faptului că ultima este foarte puţin răspândită în Europa, la noi sub denumirea de Rhode-Islands se înţelege aproape întodeauna numai varietatea roşie. Este o rasă cu aptitudini mixte: bună producătoare de ouă şi carne. Producţia medie de ouă este de 170-200 bucăţi pe an, greutatea medie a unui ou fiind de 57 g. Greutatea corporală la cocoşi este de 3,5-4 kg, iar la găini de 2,7-3 kg.
Rasa New-Hampshire
Formată în SUA, între 1915-1935, această rasă îşi are originea în rasa Rhode-Islands varietatea roşie. În cadrul rasei New-Hampshire există două tipuri care, deşi nu diferă mult la culoare, au caractere zooeconomice diferite: tipul de carne şi tipul de ouă. Tipul de carne se caracterizează prin trunchiul mai scut şi mai larg, pieptul mai rotunjit, cu muschi pectorali mai dezvoltaţi. Au carnea de calitate mai bună şi intensitatea de creştere a puilor mai mare. Producţia medie de ouă în primul an de ouat este de 170 de bucăţi, greutatea uni ou fiind de 60 g. Tipul de ouă are producţia anuală de ouă peste 200 de bucăţi, unele producând chiar 241. Greutatea medie a unui ou este de 58,7 g iar culoarea cojii este pigmentată în cafeniu. Cocoşii cântăresc 3,8-4,2 kg, iar găinile 2,5-3,2 kg.
Rasa Sussex
Originară din Anglia, rasa Sussex derivă din rasa pentadactilă Dorking. Prezintă trei varietăţi de culoare: herminată-deschis, roşie şi pestriţă. Cocoşii cântăresc 3,7-4,2 kg, iar găinile 2,7-3,2 kg. Producţia medie anuală, la varietatea herminată, este de 200 ouă, de 57 g, cu coaja pigmentată în brun-cafeniu şi cu o oarecare nuanţă de roz.
Rasa Plymouth-Rock
Originară din SUA, rasa Plymouth-Rock s-a format prin încrucişarea populaţiilor locale cu rasele Dominicană barată, Brahma şi Cochinchina. Denumirea Rock i-a fost dată pentru tăria de stâncă în privinţa constituţiei, sănătăţii şi rezistenţei. A ajuns prima oară în Europa în anul 1870. Există şase varietăţi de culoare: barată, albă, potârniche, herminată, albastră şi cărămizie. Dau impresia unor păsări solide şi puternice. Capul, relativ mare, are creasta simplă şi mică, trunchiul este larg şi adânc, dar potrivit de lung cu pieptul rotunjit. Spinarea, largă şi dreaptă, este aproape orizontală, coada este scurtă şi globuloasă. Greutatea corporală este de 3,5-4 kg la cocoşi şi de 2,5-3 kg la găini. Produc anual aproximativ 180-200 de ouă, cu o greutate medie de 59 g, având culoarea cojii cafenie.
Rasa Gât golaş de Transilvania
Rasa a devenit cunoscută în Europa în anul 1875, când crescătorii din Sighişoara şi Războieni (judeţul Cluj) au prezentat câteva exemplare la o expoziţie din Viena. Nu are uniformitate în privinţa penajului, existând varietăţi de culoare albă, neagră şi barată. Sunt păsări vioaie, cu instinctul matern dezvoltat şi o remarcabilă rusticitate. Au capul potrivit de mare, ochii roşii-portocalii, creasta mică, dinţată, bărbii şi urechiuşe mici, roşii. Pe creştet şi ceafă au un smoc de pene. Gâtul cu pielea de culoarea roşie şi de mărime mijlocie, în formă de S, este lipsit de pene până sub guşă. Trunchiul este dreptunghiular, are spinarea largă, pieptul rotunjit, iar abdomenul bine dezvoltat. Coada este mjlocie ca mărime, aripile lungi, bine strânse de trunchi. Picioarele sunt de lungime mijlocie, cu fluierele de culoare neagră la varietatea neagră, şi albă la varietăţile de culoare albă şi barată. Pielea este de culoare albă. Greutatea la găini este de 2-2,5 kg, iar la cocoşi de 2,5-3 kg. Producţia de ouă este de 120-170 de bucăţi pe an, un ou având 55-65 g.
Rasa Minorca
Deşi seamănă cu rasele uşoare, producătoare de ouă, prin greutatea sa poate fi încadrată în grupa raselor mixte. Este originară din insula Minorca (Spania). Rasa Minorca prezintă patru varietăţi de culoare: neagră, albă, galbenă şi barată, şi subvarietăţi cu creasta bătută la varietăţile albe şi negre. Caracteristicile distincte ale rasei sunt corpul puternic, creasta mare, guşa lungă, lobii urechii mari şi albi, coada mare şi moderat ridicată, picioarele musculoase aşezate ferm sub corpul solid. Greutatea corporală la cocoşi este de 3,5 kg iar la găini de 3 kg. Producţia anuală de ouă este de 150-170 de bucăţi, ajungând chiar şi la greutatea de 70-80 g. Ouăle au coaja albă.
Rasa Orpington Aceste păsări deosebite, cu penaj impunător, sunt originare din Anglia. Se regăsesc în patru varietăţi de culoare: neagră şi albastră (sunt de mărime mai mare), albă şi portocalie (sunt de mărime mai mică). Având greutatea corporală de 3-3,5 kg la găini şi 4-4,5 kg la cocoşi, păsările Orpington produc anual 120-160 de ouă, greutatea ouălor ajungând până la 65-68 g. Apariţia masivă a rasei se datorează şi penajului înfoiat, au creasta mică şi simplă, urechiuşele roşii, pielea de pe corp, ca şi fluierele şi ciocul, sunt de culoare albă.
Cornish
Este una din rasele grele specializate pentru producţia de carne cu cea mai mare răspândire la ora actuala. S-a format in Anglia, ţinutul Cornwall prin încrucişări complexe intre rasele Combatants de Aseel, Combatanta Engleza de tip vechi si Combatants Malaieza. Prima varietate care s-a format a fost de culoare închisa (negru-roşcat) cunoscuta in literatura de specialitate mai veche sub denumirea de Combatanta Indians, denumirea corecta este insa Cornish, fiind admisa in standard in anul 1893. Varietatea închisă a fost apoi încrucişată cu păsări din rasa Combatants Malaieză cu penajul alb, obţinându-se varietatea albă, inclusă in standard in anul 1898.
Amelioratorii americani au creat si lansat pe piaţă încă două varietăţi: varietatea roşie marginată cu alb din încrucişarea Cornish-ului închis cu păsări din rasa Sham-Japonez si varietatea galbenă rezultată din încrucişarea varietăţii albe cu pasări din rasa New Hampshire. Dintre cele patru varietăţi de culoare până in prezent varietatea albă are cea mai larga utilizare in producerea puilor broiler, prin încrucişare cu rasa Plymouth Rock alb. Caractere de exterior :
Conformatia generală este cea caracteristică raselor combatante, aproape identică la ambele sexe, având trunchiul ovoidal si cu direcţie oblică anteroposterioară. Prezintă creasta bătută-triplă sau nuciforma, dar se întâlnesc si exemplare cu creasta simplă, in proporţie de până la 10%, ciocul este scurt si gros la bază, bine curbat, de culoare galbenă.
Bărbiţele si urechiuşele sunt mici, de culoare roşie. Trunchiul este larg intre umeri, adânc, cu pieptul larg si bine rotunjit, iar abdomenul puţin dezvoltat. Picioarele au aplomb larg cu coapsa si gamba bine îmbrăcate in muşchi si fluiere groase de culoare galbena. Penajul este bine strâns pe corp, cu penele mai scurte si mai înguste. Pielea este galbenă.
lnsusiri biologice si productive
Producţia de oua Ia găinile din rasa Cornish este relativ mică, obţinându-se in medie 100—130 oua in primul an de ouat, cu greutate de 60—65 g. Ouăle au coaja pigmentata in brun si un procent mare de fecunditate (82—90%).
Vârsta medie de depunere a primului ou este in medie 200—210 zile. Masa corporală la păsările adult atinge valorile de 4,5—5,5 kg la cocoşi si 3,5—4 kg la găini, iar la tineretul in vârsta de sase luni 3,5—3,0 kg masculii si 2,3—3 kg femelele.
Atât masa corporală cit si sporul mediu zilnic variază insă in funcţie de linie. Carnea produsă este fină, fragedă si suculentă, randamentul la sacrificare a puilor la 60 zile fiind de 78—79% cu un raport carne-oase mediu de 4 :1
Rasa Australorp Rasa a luat naştere în anul 1920 în Australia, cu contribuţia rasei Orpington. Denumirea şi-a primit-o de la organizaţia de unde provenise rasa Orpington: “Austral Orpington Club”. Se găsesc în două varietăţi de culoare: albastră şi neagră. Sunt recunoscute pentru producţia mare de ouă, având în vedere că au existat găini care au făcut 364 de ouă în 365 de zile.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.