Albastra britanică este o rasă rară, în care taurii au o masă musculară extrem de mare şi bine definită, ei ajungând să cântărească peste o tonă. La târgurile de profil, taurii se vând cu preţuri astronomice.
Asociaţia de crescători Border British Blue Club a anunţat că, în cadrul târgului organizat în weekendul 18-19 mai, cel mai scump exemplar, un taur de doi ani, s-a vândut cu aproximativ 20.000 de lire sterline (23.600 euro). Anul trecut, cel mai scump taur vândut a fost un exemplar care s-a dat cu 15.000 de lire sterline (17.700 euro). De regulă, în cazul acestor exemplare, preţul de pornire se plasează în jurul a 5.000 de lire (5.900 euro).
Istoric
Crescătorii belgieni din regiunea Ardennes au importat din Anglia efective de bovine din rasa Durham Shorthorn încă din 1850, pentru a-şi îmbunătăţi rasele locale. Primele rezultate ale încrucişării celor două specii au început să se vadă în 1930, iar în 1960 era deja conturată noua rasă. Astăzi, după 30 de ani de eforturi, se obţin specimene de carne de talie mare, cu musculatură foarte bine dezvoltată.
Primele efective de “Albastră belgiană” au ajuns în Anglia în 1982, iar în 2011 efectivele certificate erau de aproximativ 45.000 de capete. În cei 30 de ani de acomodare pe teritoriu englez, “Albastra belgiană” a devenit “Albastră britanică”.
Cele mai recente statistici arată că 45% din materialul seminal folosit pentru fertilizarea vacilor provine de la tauri din rasa Albastră britanică. Practic, în cazul a aproape 180.000 de fătări, materialul seminal a provenit de la un taur din rasa Albastră britanică.
Caracteristici
Culoarea animalelor din rasa “Albastră britanică” poate varia de la alb la negru. Perioada de gestaţie este de 285,6 zile, în cazul masculilor, şi de 281,6 zile în cazul femelelor, fiind uşor mai redusă decât în cazul altor rase.
La fătare, viţeii cântăresc aproximativ 48 de kg, iar viţelele 44 de kg. În 400 de zile de la fătare, taurii pot ajunge să cântărească 692 kg. La maturitate, taurii pot ajunge la o înălţime de 1,5 metri şi o greutate de 1.300 kg.
Producţia de lapte este de 3.400 de litri, cu 3,56% grăsime.
Cantitatea de carne care poate fi obţinută prin dezosare este foarte mare (85% din greutatea în carcasă), ceea ce sporeşte profitul crescătorilor. Totodată, conţinutul de grăsimi este redus.
da, este...are numai avantaje..fata de alte vrase de taurine de carne.
cred ca pt romanul care are posibilitate este perfect sa ii rotunjeasca veniturile..sa produca vitei din astfel de tauri
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
cred ca pt romanul care are posibilitate este perfect sa ii rotunjeasca veniturile..sa produca vitei din astfel de tauri