Mixomatoza este o boala provocata de un virus care ataca numai iepurii, atat cei domestici cat si populatia de iepuri salbatici. Aceasta boala a fost descoperita prima data in 1896 in Uruguay si in anul 1952 a fost introdusa ilegal in Franta urmand sa se transmita rapid in toata Europa. De atunci reprezinta o amenintare constanta asupra populatiei de iepuri de peste tot. Exista mai multe tulpini de virus care se manifesta in mod diferit.
MOD DE TRANSMITERE
Cel mai des boala se transmite prin muscatura tantarilor, a puricilor, a paduchilor sau a capuselor si este in multe cazuri fatala.
Aceasta se mai poate transmite si prin contact direct intre iepuri sau pe cale aeroba.
In unele cazuri transimiterea se face indirect prin intermediul vaselor de mancare sau al asternuturilor, stapanul poate transmite virusul de la un iepure infectat la ceilalti iepuri.
Expozitiile de animale sunt o alta sursa importanta de infectare, acolo exista posibilitatea ca un iepure purtator sa transmita mai departe virusul.
SEMNELE SI SIMPTOMELE BOLII
Perioada de incubare a virusului difera in functie de tulpina din care face parte si in mod normal dureaza minim 5 zile. Boala poate lua diferite forme, iepurii se pot imbolnavi foarte repede cu conjunctivita (aceasta se manifesta prin inrosirea ochilor si aparitia secretiilor oculare), temperatura foarte mare, pierderea poftei de mancare si letargie. Este posibil ca in 48 de ore iepurele cu aceste simptome sa moara.
Uneori boala poate dura mai mult, mucoasele si alte tesuturi se umfla, inclusiv ochii, nasul, gura , urechile (aceste nu mai stau rdicate ) si zona genitala si anala. Intreaga fata ar putea sa se umfle foarte tare, si pot aprea secretii abundente de puroi la nivelul nasului, provocand astfel dificultati in respiratie. Majoritatea iepurilor mor in 14 zile.
In unele cazuri cronice (tinand cont de tulpina virusului si de sistemul imunitar al iepurelui) pot aparea mase si noduli pe corp. Iepurii cu aceasta forma de virus pot supravietui si pot deveni imuni la mixomatoza.
Evolutia bolii poate fi mai lenta in cazul iepurilor foarte bine ingrijiti si uneori exista sanse de vindecare cu o ingrijire intesiva. Cu toate acestea mixomatoza poate fi o boala extrem de neplacuta si de lunga durata si de cele mai multe ori se recomanda eutanasierea. TRATAMENT PT MIXOMATOZA
Nu exista un tratament specific pentru mixomatoza astfel incat nu se poate oferi decat un tratament suplimentar cu lichide si antibiotice pentru a preveni aparitia altor infectii. Cu toate acestea, iepurii de casa sunt predispusi la imbolnavire si de cele mai multe ori sufera foarte tare si au parte de o moarte dureroasa, in acesta situatie nefericita se recomanda eutanasierea.
PREVENIREA MIXOMATOZEI
Pentru a preveni contractarea mixomatozei este bine sa iti iei cateva masuri de siguranta, dintre care se disting doua foarte importante: controlul parazitilor externi si vaccinarea.
Verifica mereu prezenta puricilor si administreaza-i in mod regulat un tratament impotriva parazitilor externi, recomandat de medicul veterinar.
Pentru a preveni contractarea bolii este bine sa tii iepurii in casa si sa-i feresti de insecte.
Tine sub control insectele care raspandesc boala, fie cu plase la geamuri, cu deparazitari sau dezinsectii regulate, nu amplasa in curte iazuri statice care atrag tantari.
Nu inscrie iepurele la targuri si concursuri de animale unde sunt tinuti toti in acelasi loc.
Pune in carantina iepurii bolnavi si ia masuri de siguranta pentru a nu transmite mai departe virusul prin intermediul hainelor al vaselor de mancare sau al altor lucruri.
Tine in carantina iepurii care au intrat in contact cu virusul pentru cel putin 14 zile, daca dupa acest interval nu prezinta nici una din simptomele de mai sus, iepurele este sanatos. In prezent se gaseste in Romania un vaccin care ajuta in tratarea acestei boli, prin stimularea formarii de anticorpi impotriva acestui virus. Avand in vedere ca virusul poate suferii mutatii, exista posibilitatea ca si animalele vaccinate sa mai faca mixomatoza, insa intr-o forma mult mai usoara cu posibilitatea de vindecare.
Vaccinul se poate administra dupa varsta de 6 saptamani si repeta de doua ori pe an in functie de recomandarile medicului veterinar.
foto-0326_a_1
2jahj7q
images
mixomatoza la iepure
mixomatoza
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: emilveterinar
Mesaj:
emilveterinar
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.