46 poze   82725 vizite
Albume
Bolile iepurilor   Boala Bornash   Boala hemoragica a iepurilor   Boala lui Aujeszky   Bordeteloza   Dermatocozele   Infectii cu protozoare   Leucoza   Listerioza   Micoze   Pasteureloza la iepuri   Produse medicamentoase folosite la iepure   Pseudomoniaza   Rodentioza   Stafilococoza   Toxoplasmoza   Turbarea sau Rabia   Vaccinarile pt Iepure   Variola iepurilor   Zoonoza infectioasaBolile pasarilor de curte   Acarioza pasarilor   Anemia infectioasa   Aspergiloza   Bronsita infectioasa aviara   Bursita infectioasa   Coccidioza   Coriza contagioasa aviara   Encefalomielita infectioasa aviara   Laringotraheita infectioasa aviara   Microplasmoza respiratorie aviara   Produsele medicamentoase folosite la pasarile de curte porumbei pasari exotice   Reticuloendotelioza   Rinotraheita   Sindromul caderii ouatului la pasarile de curte   Vaccinurile pt Pasarile de curteCasuta cumparata in toamnaCeva interesant   Amestec de cereale pt sezonul rece   Capusele la pasarile de curte   Deficienta in furajarea pasarilor de curte   Ingrijirea gainilor ouatoare iarnaContacteGasca EgipteanaHrana pentru iepuri   Accesorii pentru iepuri   Furaj pentru iepuriHrana pentru pasari de apaHrana pentru pasari de curte si ornament   Accesorii pentru pasari de curte   Furaj pasari de carne   Furaj pasari expozitie   Furaj pasari ouatoareHrana pentru porumbei   Accesorii si tratamente pentru porumbei   Porumbei de ornament   Porumbei voiajoriMixomatozaPseudopesta aviaraRase de Gaini   Rase de gaini ouatoare      Rase mixte   Rase greleSezonul rece si pasarile de curte   Lucerna in alimentatia gainilorTaurinele de carne

membru din 13 November 2013

Acarioza pasarilor

Gainile pot fi afectate de insecte precum paduchi, purici si plosnite care patrund in piele si afecteaza organismul pasarilor. Acestea pot fi parazitate de un anumit tip de capuse, denumite “capuse de gaina”, care apartin familiei Argasidae (Argas persicus), cu dimensiuni de 4 – 5 mm, avand o culoare galbena-rosiatica. Acesti paraziti ataca numai in timpul noptii. Odata ajunse pe corpul gainii, capusele raman acolo pana la 1-2 ore, apoi se retrag in spatii ascunse, cum ar fi crapaturile cotelelor.
Capusele sunt paraziti foarte rezistenti, putand sta fara sa se hraneasca pana la 6 luni.
La gaini, capusele se localizeaza sub pielea de pe picioare, formandu-se cu timpul niste cruste groase care incomodeaza mersul pasarilor, acestea putand deveni invalide daca nu sunt tratate.

Pentru a fi indepartate, crustele trebuie inmuiate cu sapun sau ulei alimentar, iar apoi spalate cu apa calda cu mare grija. Dupa ce crustele au fost indepartate, pielea trebuie tratata cu unguiente speciale.

Aspect: masculii au aproximativ 0, 7 mm lungime; femelele au aproximativ 1, 1 mm, iar după ce se hrănesc cu sânge ele pot ajunge la 2 mm lungime; masculii au culoarea albă până la gri; femelele capătă o culoare roşie sau gri — neagră, după ce se hrănesc cu sânge; constituţia corpului are o formă ovală, asemănătoare unui ou; larvele şi nimfele sunt albe până la gri.

Biologie: O femelă depune aproximativ 40 de ouă. După 2- 6 zile ies din ou larve, ce au 6 picioare. Acestea năpârlesc în intervalul de 24 de ore după prima masă şi intră în continuare într-un stadiu incipient de nimfă, în care au opt picioare. Nimfele caută apoi un organism gazdă (păsări) şi încep să se hrănească cu sângele acestuia. Apoi mai năpârlesc o dată, trecând în alt stadiu de nimfă, în
care de asemenea mai necesită o repriză de hrănire, după care năpârlesc pentru ultima dată, transformându-se în acarieni adulţi. Ciclul întreg al evoluţiei de la stadiul de larvă până la cel de acarian adult depinde de temperatură şi durează 2-7 zile. Acarienii adulţi sunt foarte activi şi se mişcă relativ repede. Ei au o speranţă de viaţă de 2-3 luni.

Răspândire: Acarianul de găini poate fi găsit în coteţe de găini şi de porumbei precum şi în cuiburi de păsări. Acarienii pot pătrunde în case şi apartamente, dacă există în apropierea ferestrelor cuiburi de păsări.

Dăunător: tipic dăunător pentru igienă. In cazul păsărilor domestice, o invazie a acarienilor de găini poate să producă pagube economice importante, deoarece puii şi păsările tinere pot muri, dacă e vorba de o invazie în masă, din cauză că devin anemici datorită pierderii constante de sânge. Păsările slăbite pot fi afectate în ceea ce priveşte capacitatea lor de hrănire şi de depunere a ouălor. Pe lângă aceasta, acarienii pot transmite, prin actul de hrănire cu sânge, agenţi patogeni a numeroase boli, precum protiste, viruşi şi bacterii. De exemplu, acarianul de găini poate transmite agenţii patogeni ai gripei aviare sau ai holerei de păsări. La păsările afectate, locul înţepăturii ajunge să se infecteze şi să se inflameze, fiind însoţit de o senzaţie de mâncărime, care nu cedează decât după mult timp, ceea ce le face pe păsări să se scarpine continuu. In continuare, locul infectat se umflă şi mai mult şi bucăţi de piele încep să se desprindă şi să cadă. Dacă acarianul de găini nu are destule păsări la dispoziţie, pe care să le folosească drept gazde, el poate ataca şi mamifere, inclusiv oameni. Şi în cazul oamenilor, în locul înţepăturii apare o pustulă, ce prezintă un punct central de hemoragie. Persoana în cauză are de asemenea o senzaţie continuă de mâncărime. Datorită scărpinatului pot apărea exanteme plate pe piele.

Prevenire: îndepărtarea cuiburilor de pasări din apropierea ferestrelor apartamentelor sau caselor împiedică extinderea acarianului de găini din aceste surse în locuinţă. Coteţele de găini şi aviariile trebuie curăţate regulat. Crăpăturile, ce le servesc acarienilor drept ascunziş, trebuie astupate.

Combatere: în cazul unei invazii masive se recomandă folosirea insecticidelor de contact în coteţe şi pe penajul păsărilor. Această acţiune trebuie repetată după 2-3 săptămâni. Locurile înţepăturilor de pe piele pot fi tratate cu unguente antibiotice.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.